Ισόγεια Μονοκατοικία – Νέα Μάκρη

  • Τοποθεσία: Ζούμπερι Αττικής
  • Επιφάνεια: 83,00τ.μ
  • Χρόνος Κατασκευής: 2016
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη : Anaktas
  • Στατική Μελέτη – Επίβλεψη : Anaktas
  • Kατασκευή – Διαχείριση Έργου : Anaktas

Στο συγκεκριμένο project, ζητήθηκε από την εταιρεία Anaktas να προτείνει τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε υφιστάμενη ισόγεια οικοδομή, κατασκευασμένη  την δεκαετία του ‘60,προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως εξοχική κατοικία. Το  υφιστάμενο κτίσμα, αποτελούνταν από δύο ανεξάρτητες μικρές μονάδες κατοίκησης, ενώ λόγω παλαιότητας και κατόπιν των απαιτούμενων ελέγχων στατικής επάρκειας, κρίθηκε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί, τόσο στατική ενίσχυση στο σύνολο του κτιρίου, όσο και ενεργειακή αναβάθμιση.

Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής μελέτης, αποτέλεσε η λειτουργική συνένωση των δύο ανεξάρτητων κατοικιών σε μια ενιαία κατοικία, τροποποιώντας με τον πλέον λειτουργικό τρόπο την εσωτερική διαρρύθμιση. Διατηρήθηκε και αναδείχτηκε η υπερυψωμένη σκεπαστή  βεράντα & ο υφιστάμενος κήπος.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο του ισογείου, καταργήθηκε μέρος των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων , ενώ κατασκευάστηκαν συμπληρωματικά νέα τμήματα τοιχοποιίας, προκειμένου να διαμορφωθούν ενιαία ο χώρος του καθιστικού & της τραπεζαρίας , η οποία τοποθετήθηκε σε άμεση επικοινωνία και με την κουζίνα . Επιπλέον, διαμορφώθηκαν δυο κοιτώνες και δύο λουτρά. Οι όψεις διαμορφώθηκαν με κριτήριο τον επαρκή φωτισμό και αερισμό της κατοικίας, καθώς επίσης την επιθυμία της ιδιοκτήτριας, υφολογικά να μην παρεκκλίνουμε σε σχέση με το αρχικό κτίσμα, χρησιμοποιώντας όμως σύγχρονα υλικά.

H εξοχική κατοικία των παιδικών μου χρόνων στο Ζούμπερι, έχει για εμένα ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Όμως, λόγω παλαιότητας, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν δυνατόν να μας φιλοξενήσει. Το 2015 ανέθεσα στον Anakta την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου το κτίσμα να καλύπτει πλέον τις σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές. Η συνεργατική ομάδα του Anakta, υλοποίησε έγκαιρα τις επιμέρους κατασκευαστικές φάσεις & κατ’ επέκταση την συνολική ολοκλήρωση του έργου. Ήταν χαρά να συνεργαστώ με τον Anakta και ανυπομονώ να συνεργαστούμε σε μελλοντικές προσπάθειες.