Διώροφη Μονοκατοικία με Υπόγειο – Ν.Βουτζάς

  • Τοποθεσία: Ν.Βουτζάς
  • Επιφάνεια: 225,00τ.μ
  • Χρόνος Κατασκευής: 2018-2019
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη : Anaktas
  • Στατική Μελέτη – Επίβλεψη : Anaktas

Στο συγκεκριμένο project, ζητήθηκε από την εταιρεία Anaktas να υλοποιηθούν  το σύνολο των μελετών & των επιβλέψεων, προκειμένου να κατασκευαστεί  ‘’Νέα Διώροφη Μονοκατοικία με Υπόγειο & Σοφίτα’’, με το σύστημα μεταλλικής σύμμεικτης κατασκευής, σε συνδυασμό με ξηρά δόμηση. Από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, ελήφθησαν υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα, ο νότιος προσανατολισμός αλλά και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν κατά διαστήματα στην περιοχή.

Εντός του οικοπέδου υφίστατο αντίστοιχης κλίμακας μονοκατοικία, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη την δεκαετία του ’80. Βασικό ζητούμενο για την αρχιτεκτονική μελέτη, ήταν τα δύο κτίσματα να συνυπάρχουν με τέτοιο τρόπο ώστε να ‘’συνδιαλέγονται’’ αρμονικά, χωρίς να μειονεκτεί ή να επηρεάζει κάποιο όσον αφορά την θέα, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση των ακάλυπτων χώρων, έναντι του έτερου. Επιθυμία των ιδιοκτητών, ήταν υφολογικά να υπάρχει αντιστοιχία του νέου με το υφιστάμενο κτίσμα, κάνοντας όμως διακριτή την διαφορετική χρονική περίοδο σχεδιασμού και κατασκευής τους.

Η μονοκατοικία αναπτύχθηκε σε τέσσερα επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, όροφος και σοφίτα.  Στο επίπεδο του υπογείου και της σοφίτας προβλέφθηκαν βοηθητικοί και μηχανολογικοί χώροι, ενώ στο επίπεδο του ισογείου και του ορόφου, χώροι κύριας χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι διημέρευσης χωροθετήθηκαν στο ισόγειο, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι – τρείς κοιτώνες και λουτρό, στον όροφο.

Ιδιαίτερη πρόκληση στο συγκεκριμένο Project, αποτέλεσε η αποκατάσταση του τότε –  υπό  κατασκευή – υπογείου ,το οποίο υπέστη βαρύτατες βλάβες στην καταστροφική πυρκαγιά στο μάτι το 2018.

Η ικανότητα και ο επαγγελματισμός των μηχανικών της εταιρείας Anaktas φάνηκαν από την αρχή τους αλλά στην δική μας περίπτωση έδειξαν και την ανθρωπιά τους. Στάθηκαν δίπλα μας από την αρχή, έλυσαν της απορίες μας για την σύμμεικτη δόμηση και τα μεταλλικά σπίτια, έκαμψαν τις αμφιβολίες μας και ανέχτηκαν τις παραξενιές μας. Από τον σχεδιασμό μιας πανέμορφής και λειτουργικής μονοκατοικίας, στην αποκατάσταση μια τρομακτικά πολύπλοκης και δύσκολης ζημιάς από πυρκαγιά, μέχρι την ολοκλήρωση του σπιτιού των ονείρων μας. Η κατασκευή ενός σπιτιού είναι μια δύσκολη υπόθεση. Χωρίς την βοήθεια των σωστών συνεργατών όμως μπορεί να γίνει αφόρητη. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.